Sportorvos

 

orvos.jpg

A sportorvosi szűrővizsgálatok célja a betegségek, sérülések, illetve az ezekre hajlamosító kockázati tényezők kiszűrése, azon elváltozások felismerése, amelyek megléte esetén a versenyszerű sport, illetve egy adott sportág folytatása egészségkárosító hatású lehet. Alapvető célja tehát a sportoló egészségének védelme. A sportorvosi vizsgálatokat úgy kell időzíteni, hogy legalább 6 hét legyen a verseny előtt az esetlegesen szükséges gyógykezelésre. 

Az aktív szabadidő-sportban, de leginkább az élsportban, a világversenyekre, olimpiákra történő felkészülésben a sportoló élete, szervezete pengeélen táncol. Hiszen az intenzív, hosszú tréningeket, a folyamatos megfelelési kényszert, maximális koncentrációt nem csak fizikailag, hanem szellemileg és lelkileg is bírni kell heteken, hónapokon, éveken keresztül. A felkészülés tulajdonképpen tartós stresszhelyzetet teremt, amely egy sor kedvezőtlen változást indít el a sejteken belül.  Ennek talaján csökken az immunvédelem, így a szervezet érzékenyebbé válik a fertőzésekkel szemben. 

Az élsportoló mindennapjaiban a betegségek megelőzése, az immunvédelem megerősítése rengeteg odafigyelést, tudatos életvitelt igényel. Nem csak az edzésekre kell fókuszálni, hanem ugyanolyan jelentős szerepet kap a tréning utáni regeneráció, testi, lelki, szellemi kikapcsolódás, feltöltődés.